Kalender

KÕIK SÜNDMUSED

EKRAAN

 

Haridusvõrgu ümberkorraldused

Uudised ja teated

Laupäeval, 11. septembril avati pidulikult Sillapää lossi restaureeritud saal

Sel kevadel alanud Sillapää lossi saali ja kahe kõrvalruumi restaureerimistööd jõudsid septembrikuus lõpule. Saali pidulik avamine sai alguse mõisa rosaariumi poolsel trepil, kus ava- ja tervitussõnad edastasid kohaletulnutele vallavolikogu esimees Teet Helm ja vallavanem Enel Liin. Sõnavõttudele järgnes lindilõikamine, mille järel paluti külalised vastrestaureeritud suurde saali.

 

Saal valmis koostöös mitmete heade partneritega. Vallavolikogu esimees Teet Helm ja vallavanem Enel Liin andsid üle tänukirjad ja meened, mille saajateks olid Marksi Majad OÜ (projekteerija), AS Kurmik (ehitus- ja restaureerimistööd), Liivimaa Lossid OÜ (ehitusjärelvalve), Muinsuskaitseameti esindaja Anu Lepp, sisekujundaja Reet Org ning OÜ Restaureerimismeister esindaja Meelis Maidla.

 

Sõnavõttudega esinesid Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseumi juhataja Toivo Lees, Räpina Muusikakooli direktor Marika Klimberg-Höytyläinen ning Räpina Aianduskooli direktor Kalle Toom. Sillapää lossihoonega seotud mälestusi jagasid kohalviibijatega Jaan Kivistik ja Malle Terepson-Madisson.

 

Uhke saal avati piduliku kontserdiga. Esinesid Heiki Palm tšellol ning Johannes Palm viiulil. Margot Suure juhendamisel ning Riivo Jõgi klaverimängu saatel astusid üles Räpina Muusikakooli ja Põlva Muusikakooli laulusolistid.

 

Soovi korral oli kõigil külalistel võimalus ajalooline hetk jäädvustada temaatilises fotonurgas. Hetki pidulikust sündmusest jäädvustas fotograaf Rein Leib.

 

Samal päeval avati mõisa esimesel korrusel asuvas Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseumis uus püsinäitus, mis annab ajaloolise ülevaate mõisa ehitus- ja restaureerimistöödest. Uusi salakäike Sillapää lossi kujunemisloos tutvustav näitus on virtuaalsena vaadatav ka muuseumi kodulehel.

 

Tehtud tööde käigus restaureeriti lossi peasaal ja kaks kõrvalruumi ning need sisustati vastavalt, et esinduslikus saalis oleks võimalik korraldada eripalgelisi sündmusi. Projekti raames taastati saali ja kõrvalruumide algne ruumikujundus. Peasaalis asuvad kaheksa sammast restaureeriti, algne laekujundus taastati nii saalis kui ka kõrvalruumides (sh stukkfriiskarniisid), korrastati ja restaureeriti üheksa siseust, seinad viimistleti ning remonditi aluspõrandad ja paigaldati uus liistparkett.

 

Restaureeritud mõisasaal võimaldab nüüdsest teatristiilis mahutada korraga kuni 90 inimest. Sisustamiseks koostati sisekujundusprojekt, millega lahendati nii saali kui ka kõrvalruumide sisustuselemendid – valgustid, saali toolid, kardinad, garderoobi mööbel, nõupidamisruumi mööbel, lavaeesriie ning muu inventar.

Räpina mõisahoone peasaal ja kaks kõrvalruumi restaureeriti maakondlike arengustrateegiate elluviimise toetusmeetme toel.

 

Pidulik avamisüritus lõppes ühise tordisöömisega. Tordi ja kohviga kostitas külalisi Pesa catering.

 

Pilte Sillapää lossi restaureeritud saali avamisest on võimalik vaadata Räpina valla koduleheküljel olevast pildigaleriist.

 

 

 

Meriliin Vahesaar
Räpina Rahvalehe toimetaja