Kalender

KÕIK SÜNDMUSED

EKRAAN

 

Haridusvõrgu ümberkorraldused

Uudised ja teated

COVID-19 vaktsineerimine avaneb kõigile täisealistele

Esmaspäevast, 17. maist alustavad tööd vaktsineerimiskeskused ja vaktsineerimine COVID-19 vastu avatakse kõigile täisealistele. Vaktsineerimise korraldajad paluvad inimestelt kannatlikkust – koormuse hajutamiseks avaneb digiregistratuuris vaktsineerimiseks aja broneerimine neljapäevast, 13. maist, inimestele vanuses 40 ja enam ning esmaspäevast juba kõigile alates vanusest 16 eluaastat.

Vaktsineerimiskeskused avatakse Tallinnas kultuurikeskuses Kaja ja Tondiraba spordihallis, Ida-Virumaal Ahtmes ja Narva haiglas. Pärnu haigla jätkab vaktsineerimist senisest suuremas mahus ravispaahotellis Tervis ja haigla hoones. Tööd jätkab juba tegutsev vaktsineerimiskeskus Tartus A. Le Coqi spordihoones.

Lisaks jätkavad vaktsineerimisega Rakvere haigla, Kuressaare haigla, Hiiumaa haigla, Viljandi haigla, Jõgevamaa haigla, Raplamaa haigla, Läänemaa haigla, Järvamaa haigla, Lõuna-Eesti haigla ja Valga haigla.

Perearstid jätkavad eeskätt riskirühmade ja eakate vaktsineerimisega ning teiste dooside manustamisega, kuid vanemaealised ja riskirühma kuuluvad inimesed on oodatud ka vaktsineerimiskeskustesse.

COVID-19 vaktsineerimiseks tuleb broneerida aeg digiregistratuuris või vaktsineerimist läbi viiva asutuse telefonil. Elavasse järjekorda ei ole mõtet tulla.

COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer palub inimestelt kannatlikkust. „Vaktsineerimist ootab veel ligi 500 000 inimest ning kindlasti mai- ja juunikuu jooksul kõik soovijad ka kaitsesüsti kätte saavad," ütles Seer. „Vaktsiine hakkab nüüd aina enam tulema, kuid kohe me siiski kõiki soovijaid vastu võtta ei saa, uued ajad avanevad digiregistratuuris vastavalt sellele, kuidas vaktsiinid saabuvad ja neid lisatakse iganädalaselt."

Samuti tuleb Seeri sõnul arvestada, et ilmselt tekivad järjekorrad digiregistratuuris, kui korraga süsteemi sisselogijaid on väga palju. „Siis palume tulla kindlasti hiljem tagasi ja vaktsineerimisest mitte loobuda," lisas Seer.

Vastavalt vaktsiinide tarnele ja inimeste huvile võidakse avada ka uusi vaktsineerimiskeskuseid. Need, kellel, on esimene vaktsiinidoos juba saadud, saavad teise doosi samas kohas, kus esimese. Näiteks inimestele, kes said esimese doosi vaktsineerimistalgute korras Tallinnas Sõle spordihoone keskuses, tehakse teise doosi ajaks sealne keskus taas lahti.

Endale lähima koha, kus vaktsineerida saab, leiab ka kaardirakendusest, kuhu tervishoiuteenuse osutajad sisestavad jooksvalt infot. Sealt leiab ka telefoninumbrid, kuhu helistades on samuti võimalik vaktsineerimiseks aeg kinni panna.

Eestisse peaks mai- ja juunikuu jooksul esialgsete tarnegraafikute alusel tulema suurusjärgus 900 000 doosi vaktsiini, seejuures iganädalased kogused suurenevad märgatavalt alates mai lõpust. 11. mai seisuga on Eestis vähemalt ühe doosiga COVID-19 vastu vaktsineeritud 375 561 inimest, mis on 35 protsenti täisealisest elanikkonnast.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist. Ametlik info COVID-19 vaktsineerimise kohta: www.vaktsineeri.ee.

Kus saab COVID-19 vastu vaktsineerida

NB! Esmalt tuleb vaktsineerimiseks broneerida aeg digiregistratuuris või helistada raviasutuse registratuuri. Endale lähima vaktsineerimiskoha leidmiseks vaata kaardirakendust.

Esmaspäevast tegutsevad vaktsineerimiskeskused:

Tallinn:

Vaktsineerimiskeskus kultuurikeskuses Kaja – Vilde tee 118

Vaktsineerimiskeskus Tondiraba spordihallis – Varraku 14 (alustab 18.05)

Ida-Virumaa:

Vaktsineerimiskeskus Ahtmes asub tegutsema Kohtla Järvel aadressidel Ilmajaama 4 ja Ravi 10d.

Vaktsineerimiskeskus Narva haiglas – Haigla 1, Narva

Tartu:

Vaktsineerimiskekus A. Le Coq spordihoones, Ihaste 7

Pärnu:

Vaktsineerimiskeskus tegutseb Pärnu haiglas, Ristiku 1 ja sanatooriumis Tervis, Seedri 6

Lisaks tegutsevad vaktsineerimiskabinetid haiglate juures, vanemaealiste ja riskirühmade vaktsineerimisega jätkavad ka perearstid.

 

Gea Otsa,
Sotsiaalministeerium