Kalender

KÕIK SÜNDMUSED

EKRAAN

 

Haridusvõrgu ümberkorraldused

Uudised ja teated

Räpina vald sõlmis koostöölepingu Tartu 2024-ga ning tunnustas aastapreemiate ja tänukirjade saajaid

26. jaanuari õhtul toimus Räpinas Sillapää lossi rosaariumi õuealal pidulik väliüritus, mille raames allkirjastati Tartu 2024 koostööleping. Jätkuna anti üle Räpina valla 2020. aasta preemiad ja tunnustati valla tänukirjade saajaid.

Tartu 2024 koostöölepingu allkirjastasid Räpina vallavanem Enel Liin, SA Tartu 2024 nõukogu esimees Urmas Klaas ning SA Tartu 2024 juhatuse liige Priit Mikk. Lepingus on kirjeldatud Euroopa kultuuripealinna regionaalse programmi loomise, turundamise ja rahastamise aluspõhimõtted ning see käivitab Euroopa kultuuripealinna põhjaliku ettevalmistamise ja elluviimise Lõuna-Eestis.

Aastapreemiatele esitati kokku 27 kandidaati, osad neist mitmes kategoorias. Preemiad andsid üle vallavanem Enel Liin ja vallavolikogu esimees Teet Helm.

Ettevõtja preemia nominendid olid: AS Revekor (pikaajalise kogemusega Räpina valla ettevõte, mis tegeleb meile kõigile olulise vee- ja soojamajandusega ning erinevate heakorratöödega), OÜ Beanda (pea veerand sajandit Räpinas tegutsenud autode hoolduse ja remondi töökoda), Perearst Meelis Kaup OÜ, Räpina Paberivabrik (igale räpinlasele hästi tuntud mõisa-aegsete juurtega ettevõte) ja ettevõtja Indrek Aim (Võhandu Kelleri omanik, I Räpina õllefestivali algataja).

Aasta 2020 ettevõtteks valiti OÜ Beanda, mille taga on kaks Räpina kodanikku, kes on aastaid edukalt ühist asja ajanud – pole ei tülli ega lahku läinud. Nende abita ei saa hakkama neljarattalist liikumisvahendit omavad kodanikud ega teised tublid ettevõtjad. 

Kodanikualgatuse preemiale esitati: Leo Kütt (Räpina loomemaja juhataja, kogukondlike tegevuste algataja ja eestvedaja, alaline kaasalööja), Kalle Mälberg (ajakirjanik, vabaakadeemik), Mait Meensalu (Räpina Mälumängu Seltsi eestvedaja, mälumängufestivali maale tooja) ja MTÜ Linte Tegusad (väga aktiivne kohaliku kogukonna ühendaja ja külaelu rikastaja).

Aasta 2020 kodanikualgataja tiitli pälvis Kalle Mälberg – tuntud ajakirjanik, filmirežissöör ja kujunduskunstnik, kes hiljuti avas Ahjal Tuglase muuseumis oma teise maalinäituse ning osaleb oma töödega kolmandat aastat järjest Tartu kunsti aastanäitusel.

Hariduse ja noorsootöö valdkonna täiskasvanu preemia nominendid olid Ave Astel (Räpina Muusikakooli akordioniõpetaja), Helemall Maask (Räpina loomemaja keraamika ringide juhendaja), Liisi Kont (Räpina Aianduskooli õpetaja) ja Marika Ääremaa (Räpina Ühisgümnaasiumi huvijuht, eesti keele ja kirjanduse õpetaja ning 12. klassi klassijuhataja).

Hariduse ja noorsootöö valdkonna aasta 2020 täiskasvanu laureaat on Liisi Kont. Tema perioodilised otse-eetri õpetused ETV hommikuprogrammis aitavad kaasa nii aiandushariduse populariseerimisele kui Räpina tuntusele ja mainele üldiselt.

Hariduse ja noorsootöö valdkonna noore preemia nominendid olid Kert Kask (Instagrami konto „Õigekirjagurmaan" autor) ja Andri Võsokovski (MTÜ Linte Tegusad aktiivne eestvedaja).

Aasta 2020 hariduse ja noorsootöö valdkonna noore preemia pälvis Kert Kask, kelle nõuanded aitavad hoida eesti keele kasutuse korrektsena. Kert Kase loodud ja hallataval sotsiaalmeedia lehel on eesti keele huvilisi jälgijaid nüüdseks juba enam kui 20 000 ning tema tegevust on tunnustatud Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt aasta keeleteo tiitliga.

Hariduse ja noorsootöö valdkonna kollektiivi preemia nominendid olid õpilasfirma Frisk (toodab suus sulavaid lehekesi hingeõhu värskendamiseks) ja Räpina Ühisgümnaasiumi 12. klass (möödunud aasta tõi mitmekordset edu Ettevõtliku Kooli edulugude konkursil).

Hariduse ja noorsootöö valdkonna aasta 2020 kollektiiv on Räpina Ühisgümnaasiumi 12. klassi õpilased koos klassijuhataja Marika Ääremaaga. Noored saavutasid haridusprogrammi Ettevõtlik Kool raames oma edulooga „Esinemisoskus kogu eluks" teise koha. Ühtlasi hääletati see publiku lemmikuks. Teine edulugu „Parim koostöötegu" valiti maakonna parimate hulka ning sellega väärtustati pikaajalist koostööd Peipsi Koostöö Keskusega.

Kultuuri- ja spordivaldkonna täiskasvanu preemia nominendid olid Helle Mendrik (Leevi näitetrupi Pungad juhendaja) ja Aapo Ilves (tuntud loomehiid).

Kultuuri- ja spordivaldkonna aasta 2020 täiskasvanu on Räpina „Eiffeli torn" Aapo Ilves.  Möödunud aastal peeti tema 50. juubelit kirjandusliku konverentsiga, mis tõi Räpinasse mitmeid kultuurikorüfeesid. Ta jätkab oma tegevust suures loomepalangus eriti laulutekstide autorina. 2020. aastal pälvis palju tähelepanu „Räpina laulu" video, mis tutvustab Räpinat parimast küljest. Viimasel ajal on Aapo Ilvesel valminud laulutekstid näiteks Paul Neitsovile, Tanel Padarile ja teistele tuntud artistidele.

Kultuuri- ja spordivaldkonna noore preemia nominendid olid Andri Võsokovski (MTÜ Linte Tegusad aktiivne eestvedaja) ja Keneth Jõks (vibusportlane, kes 2020. aastal on tulnud esikolmikusse 13 võistlusel).

Aasta 2020 kultuuri- ja spordivaldkonna nooreks valiti läbi ja lõhki aktiivne Andri Võsokovski. Ta on silma paistnud aktiivse, entusiastliku ning tahtejõulise kogukonna edendajana. Tema eestvedamisel on korraldatud mitmeid tähelepanuväärseid üritusi (näiteks kogukonnafestivalid) ning väljasõite ja õpitubasid kogukonna noortele. Lisaks kogukondlikule tegevusele on ta Räpina Vallavolikogu liige ning õpetaja Mooste Mõisakoolis.

Kultuuri- ja spordivaldkonna kollektiivi preemia nominendid: MTÜ Linte Tegusad (väga aktiivne kohaliku kogukonna ühendaja ja külaelu rikastaja), Ruusa kangakudujad (triibukangaste ja mustriliste vaipade kudujad, kes täiskasvanud õppija nädalal pälvisid eripreemia "Aasta õpitegu"), Räpina kammerkoor (tegev aastast 1988, esinenud palju nii Räpina vallas, Põlva maakonnas kui laulupidudel), segarahvatantsurühm Paras Paar (tegutsenud 55 aastat ja andnud olulise panuse rahvatantsu traditsiooni elushoidmisel ja propageerimisel), MTÜ Räpina Spordiklubi (2020. aastal rajas välijõusaali Räpina puhke- ja virgestusalale ning korraldas Põlvamaa suvemängude raames discgolfi ja petanki võistlused), Räpina rannajalgpalli meeskond (saavutas rannajalgpalli rahvaliiga finaalturniiril I koha) ja Räpina mälumängu võistkond „Kihelkond" (saavutas II Mälumängufestivalil võistkondliku mängu III koha).

Kultuuri- ja spordivaldkonna aasta 2020 kollektiiv on Räpina mälumängu võistkond „Kihelkond" koosseisus Urmas Kalla, Matis Song, Toivo Kreek, Priit Naruskberg. II Eesti  mälumängufestivalil toimunud Eesti Meistrivõistluste võistkondliku mängu pronksmedalid riputati Räpina võistkonna „Kihelkond" liikmete kaela. Saavutati 153 punkti võimalikust 250.

Kultuuri valdkonnas tunnustas Räpina vald tänukirjaga Räpina Aianduskoolis 40 aastat töötanud raamatukoguhoidjat Külli Nõmmistu.

Räpina vald tunnustas tänukirjadega ka tervishoiu- ja hoolekandeasutuste kollektiive ja juhte olulise panuse eest koroonaviiruse leviku tõkestamisel Räpina vallas ning perearste tänuväärse töö eest tervishoiualaselt raskel ajal. Tänukirjad andsid üle Räpina vallavanem Enel Liin ja vallavolikogu esimees Teet Helm.

Tänukirjad pälvisid Leevi Hooldekodu kollektiiv ja juhataja Aina Olle, Räpina Miikaeli Koguduse Hooldekodu kollektiiv ja juhataja Ene Mölder, Ristipalo Pansionaadi kollektiiv ja juhataja Lea Tähe, Räpina Haigla kollektiiv ja juhatuse esimees Peeter Sibul ning perearstid Anne Kaldoja, Meelis Kaup, Ines Osik ja Piret Jõgi. Lisaks tunnustas Räpina vald 38 aastat Räpina haiglas töötanud doktor Stepan Sahnjuki.

Räpina Vallavalitsus tuletab meelde, et ettepanekuid isikute või kollektiivide tunnustamiseks saab lisaks aastapreemiatele esitada ka „Räpina valla tunnustuse avaldamise korra" alusel, mille puhul tunnustust saab avaldada tänu- või aukirja, hõbe- või kuldmärgi andmisega või aukodanikuks nimetamisega.

Pidulikku kultuuriõhtut sisse juhatav saanisõit sai teoks Lesta Tallid OÜ abil. Muusikaliste vahepaladega esinesid Räpina Muusikakooli lauluõpilased Margot Suure juhendamisel. Õhtut juhtis Urmas Nagel, fotografeeris Merle Värv. Heli- ja põnevate valguslahendustega oli väljas Helimix Grupp OÜ. Kuuma glögi ja kehakinnitust pakkus Pesa cateringi vapper meeskond.


Foto: Mana Kaasik (Tartu 2024 esindajate fotograaf)

Vaata ka suuremat pildigaleriid


Lisateave:
Kertu Anni
Kultuuri- ja sporditööspetsialist
Räpina Vallavalitsus
Tel: 524 9190
E-post: kertu.anni@rapina.ee