Kalender

KÕIK SÜNDMUSED

EKRAAN

 

Haridusvõrgu ümberkorraldused

Uudised ja teated

Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseum tähistas 25. tegutsemisaastat muuseumipäevaga

Täna, 22. juunil täitub Räpina muuseumil 25. tegutsemisaasta. Juubelit ja eriolukorra järgset muuseumi taasavamist tähistati möödunud laupäeval muuseumipäevaga, mille sisustasid tutvustavad jalutuskäigud, kontsert ja sünnipäevale kohaselt tordiga maiustamine.

Päeva esimeses pooles toimusid jalutuskäigud muuseumiõpetaja Toivo Leesi saatel, kes rääkis Räpina linna kujunemisest kolme vesiveski ümber ning tutvustas Sillapää lossi liigirikast parki ja Räpina Aianduskooli kollektsioonaeda. Ringkäikudel osales ca 50 inimest. Huvi pakkusid restaureerimistööd, lossi arhitektuur, mõisnikud, kaltsupaber jne.

Kella-kahe-kontserdil sai nautida Beethoveni muusikat Tallinna Keelpillikvarteti esituses, üles astuti koosseisus: Urmas Vulp (viiul), Olga Voronova (viiul), Toomas Nestor (vioola), Levi-Danel Mägila (tšello) ja Tähe-Lee Liiv (klaver).

Kontserdi järgselt esitasid oma tervitussõnad vallavanem Enel Liin ja volikogu esimees Teet Helm. Talletamaks muuseumi 25. tegutsemisaasta täitumist ja tähistamist andsid valla esindajad muuseumile üle kingituse – lõuendi, millel on kujutatud Sillapää loss ning tänusõnad „Meie lugu ja pärand on hoitud. Aitäh!". Veel sai „sünnipäevalaps" muuseumisõpradelt Anu ja Oskar Tuvik kingituseks ligi 100 aasta vanuse stiilse "Tutti Frutti" mahlapressi ning Räpina Aianduskooli õpilaselt Maksim Maksimovilt Sillapää lossi kujutava akvarelli.

Muuseumiõpetaja Toivo Lees tänas omalt poolt muuseumi loomise idee ühte algatajat - Mati Kirotari, muuseumi esimest direktorit Regina Lilleorgu ja muuseumisõpra Enu Mäelat, kinkides neile raamatud „Räpina vald sõnas ja pildis". „Tänasel muuseumi sünnipäeval kuuluvad minu tänusõnad Räpina vallavolikogule ja valitsusele, ka inimestele, kes veerand sajandit tagasi rajasid muuseumi. Tahaks tänada ka neid Räpina piirkonna inimesi, kes on oma ajaloolised uurimistööd muuseumi tallele toonud. Aitäh Teile  heade soovide eest!" sõnas Lees.

Tänusõnade järel pakuti külalistele sünnipäevatorti ja kohvi. Kogu päeva jooksul oli avatud lossi rõdukohvik, kus head ja paremat pakkus Uueskuues Koduköök.

25. juubeli puhul on muuseumis avatud näitus „Ajaloo jäädvustusi". Alates 1. juulist saab seda vaatama minna Räpina valla Keskraamatukokku.

Aitäh kõigile külalistele ja meeles pidajatele! Järgmine suurem kohtumine ootab meid ees juba tuleval laupäeval, 27. juunil, mil stardib selle suve Unustatud mõisate sündmustesari.

Kui tervishoiualane olukord võimaldab, on Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseum avatud 20. juunist 30. septembrini T – L kell 10-16.

Hoia ennast muuseumis toimuvaga kursis veebikodu www.muuseum.rapina.ee  ja sotsiaalmeedia lehe https://www.facebook.com/rapinakoduloomuuseum/ vahendusel.