Kalender

KÕIK SÜNDMUSED

EKRAAN

 

Haridusvõrgu ümberkorraldused

Uudised ja teated

Räpina loomemaja püsinäitus väärika ajalooga materjalil pilke püüdmas

Täna hommikuks olid Räpina loomemaja ette ilmunud põnevad ajahambast näritud pilkupüüdvad „tünnid". Iga mööduja pilk jäi neile pidama, sest neist on lihtsalt võimatu mööda vaadata! Millega on tegemist?

Selgub, et koostöös Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseumi ning Räpina Paberivabrikuga on loomemaja saanud uue vahva püsinäituse, milles osalevad Räpina Paberivabriku vanad ja väärikad paberimasina vanad kuivatussilindrid. Vanim neist on 150-aastane.

Uue püsinäituse tekkes loomemaja ette on „süüdi" koroona. See tähendab, et inimestel oli aega ja idanes uusi ideid. Igavusest sünnib nii mõndagi põnevat. Räpina Paberivabrik vahetas möödunud aastal välja oma kuivatussilindrid ja paberivabriku juhil Mihkel Peedimaal tekkis küsimus, kuidas rakendada vanu silindreid, kahju oleks viia nii ajaloolisi esemeid vanametalli. Helistaski loomemaja juhatajale, et aru pidada. Sellest kõnest hakkas Leo Kütil kohe mõte edasi arenema.

„Tööd sai sel keerulisel perioodil loomemaja programmijuht Eneken Volkov. Muuseumilt saime pildid ja tekstide lähteandmed. Trükikojal oli samuti „koroona-ajal" vähe tööd, nemadki rõõmustasid meie tellimuse üle. Eile õhtul poole kaheteistkümneni paigaldasime silindreid, õhtul kell kaheksa alustasime – siis oli hea teha, parkla tühi," rääkis loomemaja juhataja Leo Kütt näituse tekkimisest loomemaja esisele.

„Olen ääretult tänulik Enekenile, kes tekstid koostas ja kujundas plakatid, Toivole, kes varustas piltidega ja loomulikult Mihklile, kes kohe oli abivalmis ja temaga koos paigaldasimegi silindrid näituseks siia. Leian, et mõisa südames on just õige koht neile paberivabriku silindritele ja sellele ekspositsioonile. Siin käib palju turiste ja nii on hea võimalus neile Räpinat natuke tutvustada," on Leo Kütt rõõmus. Silindrid kannavad Räpina kohta käivat infot ja tutvustavad erinevaid vaatamisväärsusi. Plakatid on vahetatavad, võib-olla leiavad silindritel järgmisel aastal koha juba uued objektid, mida tutvustada. „See on taaskasutus Räpina moodi. Mitte ainult jalanõud, riided ja mööbel pole taaskasutatav vaid ka ajaloolise väärtusega esemed. Väikesed trumlid on 150 aastat vanad ja suur üle saja aasta," selgitab Leo ja lisab: „Jätsime meelega need puhastamata ja värvimata, et kuivatussilindrid püsiksid autentsed jutustades oma väärikast ajaloost."

Nüüd tasub räpinlastelgi jalutuskäik mõisakompleksi ette võtta, et uut näitust ja põnevaid vanu esemeid uudistada.

Vaike Tammes,
avalike suhete spetsialist